استفاده از پستانک یا مکیدن شست در دوران کودکی برای بسیاری از کودکان والدین چالشهایی را به همراه میآورد. در این مقاله، به معرفی و بررسی تاثیر مکیدن انگشت و پستانک بر دندان کودک میپردازیم. همچنین، راههای پیشگیری از این مشکلات را نیز بررسی خواهیم کرد.
دندانهای جلویی بیرون زده: یک نتیجه طبیعی از مکیدن شست
مکیدن شست و استفاده از پستانک به مدت طولانی در دوران کودکی میتواند منجر به بیرون زدن دندان های جلویی در دوره های بعدی زندگی شود. دندانهای جلویی بیرون زده به معنای دندانهایی است که بهطور غیرمعمولی از خط دندانی بیرون آمدهاند و بهصورت برجستهای در دهان قرار دارند. این وضعیت معمولاً باعث ایجاد تغییرات ظاهری چشمگیر در نمای کلی صورت و لبخند فرد میشود. البته علاوه بر موضوع مکیدن طولانی مدت شست و استفاده از پستانک، دلایل متعددی میتواند باعث ایجاد این وضعیت شود، از جمله عوامل وراثتی و تأثیرات فشارهای مکرر بر دندانها.
دندانهای جلویی بیرون زده میتوانند مشکلات مختلفی را به همراه داشته باشند. این مشکلات شامل تداخل دندان ها با لب، مشکلات گوارشی ناشی از درست نحوید غذا، مشکلات تلفظی، مشکلات زیبایی و مشکلات بهداشتی نظیر دشواری در تمیزی و بهداشت دندانها میشوند.
از سوی دیگر برای درمان دندانهای جلویی بیرون زده، روشهای مختلفی وجود دارد که بسته به شدت و علت این وضعیت، انتخاب میشود.
مهمترین مرحله در مدیریت این مشکل، مشاوره با یک دندانپزشک متخصص است. دندانپزشک با انجام ارزیابیهای لازم، تشخیص دقیقی از وضعیت دندانها خواهد داشت و بر اساس آن، برنامهای برای درمان و تصحیح وضعیت ارائه میدهد. این درمانها ممکن است شامل استفاده از ارتودنسی یا در موارد پیچیدهتر، جراحی فک باشد.
۲. اپن بایت: چالشی جدی که نیازمند مراقبت است
یکی از مشکلات جدی ناشی از مکیدن طولانی شست یا استفاده از پستانک، اپن بایت یا باز شدن بیش از حد دهان است. این مشکل میتواند به دنبال افزایش فشار و کشیدگی بیش از حد روی عضلات دهان باشد که منجر به شکل گیری غیرطبیعی دندانها میشود.
اپن بایت به معنای یک وضعیت دندانی است که در آن دندانهای بالا و پایین در هنگام بسته شدن دهان بهطور کامل به یکدیگر نمیچسبند و یک فاصله باز بین آنها وجود دارد. این وضعیت باعث میشود که دهان در بخشهای جلویی باز بماند. اپن بایت میتواند در دندانهای جلویی، پشتی، یا در هر دو ناحیه ایجاد شود.
یکی از دلایل شایع ایجاد اپن بایت، عادتهای نادرست همچون مکیدن طولانی شست یا استفاده از پستانک است. این عادتها میتوانند باعث ایجاد فشار غیرمعمول و نامتعارف بر روی دندانها باشند که در نتیجه باعث ایجاد اپن بایت میشود. همچنین، عوامل وراثتی و عدم هماهنگی در رشد دندانها نیز میتوانند موجب ایجاد این وضعیت شوند.
اپن بایت میتواند به مشکلاتی نظیر مشکلات تلفظی، مشکلات گوارشی در هنگام خوردن، و تأثیرات بر روی زیبایی و طرح لبخند فرد منجر شود. در صورتی که اپن بایت به مرور زمان تصاعد کند و شدت آن افزایش یابد، همچون مشکل جلوزدگی دندان ها، این مشکل دندانی نیز ممکن است نیاز به درمانهای ارتودنسی یا جراحی داشته باشد.
برای تشخیص و درمان اپن بایت، مراجعه به یک دندانپزشک متخصص و ارتودنتیست ضروری است. پس از ارزیابی دقیق و تشخیص وضعیت، پلانهای درمانی مناسب برای تصحیح این مشکل ارائه میشود.
۳. کراس بایت: تاثیر مکیدن انگشت و پستانک بر دندان های کودک
استفاده نادرست از پستانک میتواند منجر به کراس بایت یا تداخل دندانها شود. این مشکل معمولاً در نتیجه تأثیر مستقیم پستانک بر رشد و ترتیب صحیح دندانها ایجاد میشود. تداخل دندانها نهتنها از نظر ظاهری زیبایی دهان را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه میتواند مشکلات فراگیری مانند مشکل در بهداشت دندان را نیز به دنبال داشته باشد.
کراس بایت به معنای یک وضعیت دندانی است که در آن دندانهای بالا و پایین به درستی بر روی هم قرار نمی گیرند و بهطور نامتعارفی، دندانهای بالا در زیر دندانهای پایین قرار میگیرند (در حالی که در حالت درست باید دندان های بالایی بر روی دندان های پایینی قرار بگیرند). این وضعیت معمولاً بر اثر عواملی همچون مکیدن و استفاده از پستانک در دوران کودکی برمیگردد.
نتیجتاً دندانهای بالا بر روی دندانهای پایین بهصورت نامناسبی می نشینند و این وضعیت به عنوان کراس بایت شناخته میشود.
کراس بایت میتواند منجر به مشکلات مختلفی شود، از جمله مشکلات در تمیزی دندانها، ایجاد فشارهای نامتعارف بر روی دندانها و لثهها که ممکن است منجر به تغییر شکل و جابهجایی غیرطبیعی دندانها شود، و نیز مشکلات در فرآیند جویدن مواد غذایی.
برای تشخیص و درمان کراس بایت، مهم است که به دندانپزشک مراجعه کنید. پس از انجام ارزیابیهای لازم، دندانپزشک به شما پیشنهادات و درمانهای مناسب برای تصحیح وضعیت ارائه خواهد داد.
نگرانیهای والدین: چگونه میتوانیم از این تاثیر مکیدن انگشت و پستانک بر دندان های کودک پیشگیری کنیم؟
والدین باید آگاه باشند که مکیدن طولانی شست یا استفاده از پستانک ممکن است به مشکلات دندانی منجر شود. برخی از راههای پیشگیری از این مشکلات عبارتند از:
- اجازه ندادن به کودک برای مکیدن انگشت: والدین میتوانند توجه کودکان را به سمت سایر فعالیتها مانند بازی هدایت کنند تا انگشت هایش را نمکد.
- انتخاب پستانک مناسب: انتخاب پستانکهای مناسب از لحاظ اندازه و شکل میتواند تأثیرات منفی روی دندانها را کاهش دهد. همچنین طولانی مدت مسواک را در دهان کودک نگذارید.