دندانپزشک در حال جرم گیری دندان‌های بیمار است

لبخند سیمای افراد را زیباتر جلوه می‌دهد و آنچه موجب زیباتر شدن لبخند می‌شود، داشتن دندان‌های سالم و تمیز است. یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که می‌تواند به حفظ بهداشت دهان و دندان کمک کند، جرم‌گیری دندان‌ها می‌باشد. جرم‌گیری در واقع فرایندی است که طی آن پلاک‌ها و جرم‌های انباشته شده روی دندان‌ها حذف می‌شود. این اقدام می‌تواند نقش موثری در پیشگیری از بروز مشکلات جدی‌تر مانند بیماری‌های لثه یا پوسیدگی دندان‌ها ایفا کند. ما در ادامه مقاله به طور جامع به بررسی فرایند جرم‌گیری پرداخته‌ایم. همچنین در رابطه با جرم‌گیری دندان در غرب تهران هم مطالب مفیدی ارائه شده است. اگر جزو افرادی هستید که به تازگی قصد جرم‌گیری از دندان‌هایتان را دارید، این مقاله مخصوص شماست.

جرم‌گیری دندان چیست؟

جرم‌گیری دندان نوعی فرایند پیشگیرانه و درمانی است که در طی آن پلاک‌های دندانی یا به عبارت دیگر جرم دندان که به صورت رسوبات سخت شده سطح دندان‌ها و خط لثه را فرا گرفته، برداشته می‌شود. تجمع مواد غذایی و باکتری‌ها روی دندان‌ها عامل اصلی ایجاد جرم و پلاک دندانی است. لازم به ذکر است در صورت عدم حذف جرم دندان، احتمال بروز بیماری‌های جدی مربوط به لثه افزایش پیدا می‌کند. 

اهمیت جرم‌گیری دندان چیست؟

در دنیای دندانپزشکی یکی از مهم‌ترین روش‌های پیشگیرانه جهت حفظ سلامت دهان و دندان، انجام فرایند جرم‌گیری دندان است. این اقدام علاوه‌بر حذف باکتری‌های مضر، جرم و پلاک از سطح دندان‌ها و خط لثه، تاثیرات مثبت متعدد دیگری هم دارد که مهم‌ترین آنها عبارت‌اند از:

پیشگیری از بیماری‌های لثه: تجمع و سخت شدن رسوبات جرم و پلاک روی دندان‌ها زمینه‌ساز مشکلاتی مانند خونریزی، التهاب لثه و بیماری‌های جدی مانند پریودنتیت و ژنژیویت است. با جرم‌گیری به موقع دندان‌ها می‌توان از بروز این خطرات جلوگیری کرد.

جلوگیری از پوسیدگی دندان: درون جرم و پلاک، باکتری‌هایی وجود دارند که با تولید اسید به مینای دندان آسیب وارد می‌کنند. جرم‌گیری با جلوگیری از این فرایند مخرب می‌تواند موجب حفظ سلامت دندان‌ها شود. 

رفع بوی بد دهان: یکی از دلایل بوی نامطبوع دهان تجمع جرم و باکتری‌ها است. حذف این عوامل به کمک جرم‌گیری می‌تواند منجر به بهبود بوی دهان شود. 

بهبود ظاهر دندان‌ها: لکه‌های سطحی طی فرایند جرم‌گیری از بین می‌روند و ظاهر دندان‌ها شفاف‌تر می‌شود. این موضوع در نهایت به زیباتر شدن لبخند شما کمک می‌کند.

حفظ سلامت عمومی بدن: دهان و دندان از اندام‌های مهم بدن هستند که سلامت آنها می‌تواند سلامت عمومی بدن را مستقیماً تحت تاثیر قرار دهد. جرم‌گیری منظم از دندان‌ها، خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با دهان مانند دیابت و بیماری‌های قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد.

جرم‌گیری منظم از دندان‌ها (معمولاً دو بار در سال) ضمن جلوگیری از بروز مشکلات جدی‌تر، سلامت دهان و دندان را حفظ می‌کند.

مقایسه قبل و بعد جرم گیری دندان‌ها

مراحل جرم‌گیری دندان

 جرم‌گیری دندان توسط دندانپزشک و در کلینیک‌های دندانپزشکی صورت می‌گیرد. برای انجام این فرایند مراحل زیر توسط متخصص طی می‌شود:

1. معاینه اولیه دندان‌ها

در اولین مرحله دندانپزشک موظف است وضعیت دهان و دندان بیمار را بررسی کند تا از میزان جرم و پلاک دندان مطلع شود.

2. استفاده از ابزارهای جرم‌گیری

فرایند جرم‌گیری توسط ابزارهای دستی یا دستگاه‌های پیشرفته مانند اولتراسونیک صورت می‌گیرد. این ابزار به کمک ارتعاشات آب رسوبات را از روی دندان‌ها جدا کرده و موجب حذف جرم دندان می‌شود. 

3. پاکسازی دقیق خط لثه

پس از حذف جرم‌ها و پلاک‌های انباشته شده روی دندان‌ها، نوبت به جرم‌گیری خط لثه یا زیر لثه می‌رسد. در این مرحله دندانپزشک به کمک ابزارهای خاص جرم سخت، پلاک‌ها و باکتری‌هایی که در فضای بین دندان و لثه تجمع یافته‌اند را پاکسازی می‌کند. 

4. پولیش دندان‌ها

پس از اینکه دندان‌ها از نظر وجود لکه‌های سطحی، جرم و پلاک کاملاً پاکسازی شد، سطح دندان‌ها با استفاده از ابزار خاص مانند خمیرهای ساینده و فرچه یا رابر کاپ صاف و تمیز می‌شود. این فرایند به درخشان شدن ظاهر دندان‌ها کمک می‌کند.

5. شست‌وشو و بررسی نهایی

پس از اینکه تمامی مراحل بالا به طور کامل انجام شد، دهان بیمار با استفاده از مواد خاص شست‌وشو داده شده و نتیجه نهایی توسط دندانپزشک بررسی می‌شود.

هزینه جرم‌گیری دندان در غرب تهران

هزینه جرم‌گیری دندان در غرب تهران به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها می‌توان به میزان جرم دندان، نوع خدمات ارائه شده و دستگاه‌های مورد استفاده اشاره کرد. به طور کلی میانگین هزینه جرم‌گیری در کلینیک‌های غرب تهران بین 1.5 تا 2.5 میلیون تومان متغیر است.

کلینیک دندانپزشکی پاک تخفیف ویژه شب یلدا برای جرم‌گیری دندان‌ها یک تخفیف شگفت‌انگیز در نظر گرفته است. این تخفیف یک فرصت استثنایی برای افرادی است که به دنبال یک موقعیت مناسب جهت جرم‌گیری دندان‌ها با هزینه اقتصادی هستند.

فواید جرم‌گیری دندان چیست؟

 جرم‌گیری دندان فواید فراوانی برای سلامت دهان و دندان دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

  •  حفظ سلامت لثه: از بروز خونریزی و التهاب لثه جلوگیری می‌کند.

  •  پیشگیری از پوسیدگی دندان: پاکسازی دندان‌ها با کاهش تجمع باکتری‌ها مانع از پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.

  •  کاهش بوی بد دهان: جرم‌ و پلاک دندان حاوی باکتری‌ هستند و حذف آنها می‌تواند به کاهش بوی بد دهان کمک کند.

  •  زیبایی بیشتر: این فرایند علاوه‌بر پاکیزه کردن دهان و دندان جذابیت و درخشندگی دندان‌ها را هم افزایش می‌دهد.

  •  پیشگیری از بیماری‌های جدی‌تر: پاکسازی دهان یک راهکار پیشگیرانه برای کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی مرتبط با عفونت‌های دهان است.

دندانپزشک در  حالجرم‌گیری دندان‌های بیمار است

معایب جرم‌گیری دندان چیست؟

  •  حساسیت موقت: این احتمال وجود دارد که پس از انجام فرایند جرم‌گیری، دندان‌ها به گرما و سرما حساس شوند.

  •  احتمال خونریزی: افرادی که لثه‌های ضعیف دارند ممکن است در حین جرم‌گیری یا پس از آن دچار خونریزی لثه شوند.

  •  احساس ناراحتی: برخی از بیماران ممکن است در حین یا بعد از جرم‌گیری احساس درد یا ناراحتی کنند.

روش‌های جرم‌گیری دندان

انجام فرایند جرم‌گیری دندان‌ها از طریق روش‌های زیر امکان‌پذیر است: 

جرم‌گیری دستی: 

در این روش دندانپزشک با استفاده از ابزارهای دستی مانند کورت و اسکیلر پلاک و جرم‌های انباشته شده روی دندان‌ها و زیر خط لثه را به صورت دستی و کاملاً دقیق پاکسازی می‌کند. جرم‌گیری دستی یک روش سنتی است که معمولاً برای حذف جرم و پلاک سطحی به کار می‌رود.

جرم‌گیری با دستگاه اولتراسونیک: 

جرم و پلاک روی دندان‌ها در این روش با استفاده از دستگاه اولتراسونیک حذف می‌شود. این دستگاه با ایجاد ارتعاشات و اسپری آب، رسوبات جرم و پلاک را از روی دندان برمی‌دارد. از این روش کمتر تهاجمی و سریع‌تر معمولاً برای حذف جرم‌های عمیق و سخت استفاده می‌شود.

جرم‌گیری عمیق (Scaling and Root Planing): 

افرادی که به بیماری‌های لثه مانند پریودنتیت دچار هستند، برای جرم‌گیری دندان‌ها از این روش استفاده می‌کنند. جرم‌گیری عمیق فرایندی است که طی آن در کنار حذف جرم از سطح دندان‌ها، عملیات پاکسازی و صاف کردن ریشه دندان‌ها هم صورت می‌گیرد. این روش جرم‌گیری مانع از تجمع باکتری‌ها  در دهان و دندان می‌شود. 

مراقبت‌های بعد از جرم‌گیری دندان

در صورتی که به تازگی دندان‌هایتان را جرم‌گیری کرده‌اید، توجه به نکات زیر شما را در مراقبت بعد از جرم‌گیری دندان هایتان یاری خواهد کرد:

  • برای مسواک زدن دندان‌ها از خمیر دندان‌های مخصوص دندان‌های حساس و مسواک‌ نرم استفاده کنید.
  • از سرو غذا یا نوشیدنی‌های بسیار سرد یا داغ بپرهیزید.
  • استفاده از دهان شویه‌های ضدعفونی کننده یک راهکار مناسب برای جلوگیری از بروز التهاب است.
  • به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.

جرم‌گیری دندان چه حسی دارد؟

جرم گیری دندان‌ها معمولاً شما را متوجه دردی نخواهد کرد. با این وجود ممکن است بیمار در حین پاکسازی جرم‌ها یا پس از اتمام این فرایند، در ناحیه دندان یا لثه به میزان کمی احساس ناراحتی خفیف یا حساسیت کند.

چه زمانی باید جرم‌گیری دندان انجام شود؟

متخصصان دندانپزشکی معمولاً انجام فرایند جرم‌گیری را هر 6 ماه یکبار توصیه می‌کنند. اما با این وجود در برخی موارد خاص که تجمع جرم زیاد بوده، لثه دچار التهاب است این احتمال وجود دارد که به تشخیص دندانپزشک برای جرم گیری کامل دندان و لثه به جلسات بیشتری نیاز باشد.

آیا جرم‌گیری دندان برای سفید شدن دندان موثر است؟

 بله یکی از روش های سفید کردن دندان حساب میشود. چرا که حذف جرم و پلاک می‌تواند رنگ طبیعی دندان‌ها را بازگرداند و موجب سفیدتر به نظر رسیدن آنها شود. با این وجود فرایند جرم‌گیری جایگزین مناسبی برای سفیدکننده‌های حرفه‌ای نخواهد بود و در صورتی که به دنبال یک راهکار اساسی برای سفید کردن دندان‌ها هستید، بهتر است از درمان‌های خاص آن استفاده کنید.

چه زمانی جرم‌گیری دندان ضروری است؟

در موارد زیر انجام جرم‌گیری یک امر الزامی خواهد بود:

یک تصویر گرافیکی از دندان‌ها و ابزاری که در حال جرم گیری آن‌ها است

آیا جرم‌گیری دندان را خراب می‌کند؟

بعضی افراد فکر می کنند جرم باعث پوسیدگی و خراب شدن دندان ها می شود، اما آیا جرم گیری دندان را خراب می کند؟
خیر، انجام فرایند جرم‌گیری آسیبی به دندان‌ها وارد نمی‌کند. جرم‌گیری تنها با هدف حذف جرم‌های مضر انجام می‌شود و برای مینای دندان هیچ تهدیدی نخواهد داشت.

آیا جرم‌گیری دندان درد دارد؟

معمولاً عملیات جرم‌گیری بدون ایجاد احساس درد در ناحیه دهان و دندان بیمار انجام می‌شود، اما در صورتی که بیمار نسبت به این فرآیند حساسیت نشان دهد یا جرم‌های عمیق داشته باشد، ممکن است از بی‌حسی موضعی استفاده شود.

آیا جرم‌گیری باعث لق شدن دندان می‌شود؟

خیر، جرم‌های زیادی که روی دندان‌ها قرار دارد آنها را تحت فشار قرار داده و حذف آنها پس از انجام جرم‌گیری ممکن است سبب لق شدن دندان شود. به عبارت دیگر عامل لق شدن دندان حذف جرم روی آنها بوده نه خود فرایند جرم‌گیری. البته در مقاله ای دیگر مفصل به اینکه آیا جرم گیری باعث لق شدن دندان می شود پرداخته ایم.

جرم‌گیری دندان در کلینیک دندانپزشکی پاک

یکی از بزرگترین مراکز جرم‌گیری دندان در غرب تهران کلینیک دندانپزشکی پاک است. بهره‌گیری از کادری مجرب و متخصص در کنار استفاده از دستگاه‌های مدرن و پیشرفته در این کلینیک، موجب ارائه خدمات جرم‌گیری در بالاترین سطح کیفی و کمترین احتمال ایجاد ناراحتی برای بیماران در این مرکز شده است. محیط مدرن و آرام کلینیک دندانپزشکی پاک، تجربه‌ای مطلوب و دلپذیر از انجام خدمات درمانی و زیبایی دهان و دندان، برای بیماران فراهم می‌کند.

جمع‌بندی

جرم‌گیری دندان یک فرآیند ضروری برای حفظ سلامت دهان و دندان است که به حذف پلاک و جرم‌های مضر کمک می‌کند. این عمل نه تنها از بروز بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند، بلکه به بهبود بوی دهان و زیبایی لبخند هم کمک می‌نماید. انجام منظم جرم‌گیری، به ویژه هر 6 ماه یک‌بار، می‌تواند به حفظ بهداشت دهان و جلوگیری از مشکلات جدی‌تر دندانی منجر شود. همچنین، این فرآیند به بهبود کیفیت زندگی و افزایش اعتماد به نفس افراد کمک می‌کند. در نهایت، توجه به روش‌های خانگی بهداشت دهان و دندان هم در کنار جرم‌گیری حرفه‌ای اهمیت دارد.

سوالات متداول درباره جرم‌گیری دندان

1. جرم‌گیری دندان چیست؟

جرم‌گیری دندان یک روش درمانی است که به حذف پلاک و جرم‌های تجمع‌یافته بر روی دندان‌ها و زیر خط لثه کمک می‌کند. این فرآیند معمولاً برای درمان بیماری‌های لثه و پیشگیری از پوسیدگی دندان انجام می‌شود.

2. چرا جرم‌گیری دندان ضروری است؟

جرم‌گیری دندان به جلوگیری از بیماری‌های لثه، پوسیدگی دندان و بوی بد دهان کمک می‌کند. تجمع پلاک و جرم می‌تواند منجر به عفونت و التهاب لثه‌ها شود.

3. چند وقت یک‌بار باید جرم‌گیری انجام شود؟

بسته به وضعیت سلامت دهان و دندان، معمولاً توصیه می‌شود که جرم‌گیری هر 6 ماه یک‌بار انجام شود. در صورت وجود مشکلات جدی‌تر، ممکن است نیاز به انجام آن بیشتر باشد.

4. آیا جرم‌گیری دردناک است؟

جرم‌گیری معمولاً با استفاده از بی‌حسی موضعی انجام می‌شود و اکثر بیماران درد زیادی احساس نمی‌کنند. ممکن است کمی ناراحتی وجود داشته باشد، اما این فرآیند به‌طور کلی غیر دردناک است.

5. چه عوارضی ممکن است بعد از جرم‌گیری ایجاد شود؟

پس از جرم‌گیری، ممکن است برخی افراد احساس حساسیت یا ناراحتی در دندان‌ها و لثه‌ها داشته باشند. این علائم معمولاً موقتی هستند و به‌زودی برطرف می‌شوند.

6. آیا می‌توانم بعد از جرم‌گیری به فعالیت‌های روزمره ادامه دهم؟

بله، پس از جرم‌گیری، می‌توانید به فعالیت‌های روزمره خود ادامه دهید. با این حال، ممکن است توصیه شود که از غذاهای سخت یا داغ برای چند ساعت پرهیز کنید تا از هرگونه ناراحتی جلوگیری شود.

پیام بگذارید